Verslag Open Zeeuwse Ergometer Kampioenschappen 2009

14 februari 2009: Open Zeeuwse Ergometer Kampioenschappen

Op 14 februari jongstleden is de vierde editie van de OZEK verroeid, 2000 meter lang je uiterste best doen op de ergometer in een poging de snelste tijd neer te zetten. Voordat ik de snelste tijden van de OZEK 2009 noem, wil ik echter eerst een paar woorden wijden aan de datum waarop deze krachtmeting plaatsvond.

14 februari, Valentijnsdag. De Engelse dichter Geoffry Chaucer schrijft in 1382: "For this was on seynt Volantynys day, whan euery bryd comyth there to chese his make", hetgeen zoveel betekent als "Want dit is op Sint Valentinus dag, wanneer iedere vogel zijn maatje komt kiezen". Als ik dit lees, kom ik tot de conclusie dat Valentijnsdag in elk geval iets te maken heeft met samenkomen en het kiezen van een maatje. De plaats van samenkomst was zoals ieder jaar weer het vlot van Honte, alwaar roeiers en toeschouwers zich konden verheugen in mooi zonnig weer. Het kiezen van een maatje hoefden de deelnemers niet zelf te doen. Edwin Louwerse had zijn programma voor tijdregistratie dermate geperfectioneerd dat de blokindeling in een handomdraai was geregeld. Na afloop van de OZEK zou duidelijk worden welke maatjes het meest aan elkaar gewaagd zijn...

Natuurlijk, de dag van Valentinus heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot feestdag van de romantische liefde. Daarnaast is Valentijn echter ook patroon van de jeugd, reizigers, schippers en molenaars. Dit roept bij mij een beeld op van levenslustige, ondernemende mensen, die van water en rondgaande bewegingen houden. Het spreekt voor zich dat deze eigenschappen aan alle deelnemers van de OZEK toegedicht kunnen worden.
En wat te denken van Valentijn als patroon tegen oogaandoeningen, jicht en machteloosheid? De ware ergometerheld beschikt over een scherp oog voor de tijd, jicht en totale machteloosheid zijn voor hem uit den boze. Een lichte zweem van machteloosheid viel mij op bij hen die na de twee kilometer van de ergometer strompelden, maar met dank aan Valentijn bleven stuipen of vallende ziekte ons bespaard!

En wie waren de winnaars op deze bijzondere dag? Snelste jeugdroeier was Derk ten Kley, met een tijd van 03.37 minuten op 1000 meter. Op de afstand van 2000 meter bleek Berd van der Steeg de snelste roeier met een tijd van 06.49 minuten.

Na het omrekenen van de tijden verscheen er een verrassende uitslag op het beeldscherm van Edwin. Wat bleek? De Ergometerheld van 2009 had een maatje naast zich! Maarten Mooij (07.51 minuten) en Timo Sanders (07.16 minuten) bleken na het toepassen van compensatie voor leeftijd en gewicht dezelfde tijd van 06.49 minuten te hebben geroeid. Beiden mogen zich dus Ergometerheld 2009 noemen.
Gefeliciteerd!!!

Johanna Aarnoutse