Verslag Open Zeeuwse Ergometer Kampioenschappen 2008

23 februari 2008 is de dag waarop de derde editie van de OZEK verroeid worden. Deze Open Zeeuwse Ergometer Kampioenschappen vormen een uitgelezen moment om de sportieve prestaties op de ergometer te vergelijken. Doorgaans wordt er in het winterseizoen minder frequent op het water geroeid, waardoor menig roeier zich genoopt ziet de conditie met behulp van de ergometer op peil te houden. We kunnen stellen dat dat ook dit jaar weer gelukt is!

Vanaf een uur of elf beginnen de voorbereidingen. Eén van de ergometers kampt met bankjespech (nieuw lager is besteld maar nog niet binnen) en kan dus niet worden gebruikt om warm te roeien. Gelukkig heeft een nabijwonend roeister een ergometer op zolder staan, hiervan mogen we met vriendelijke toestemming gebruik maken. Het betreft echter een heus oermodel dat moeilijk deelbaar blijkt te zijn. De auto van Edwin staat al langer dan gepland bij de garage, dus moeten we zoeken naar een andere manier van vervoer. Een kruiwagen, eveneens met vriendelijke toestemming geleend, biedt uitkomst. Al kuierend houden we alvast een voorbespreking, onderwijl de ergometer op de kruiwagen in balans houdend. Onze warming-up zit er op!

Terug in het clubgebouw wordt de laptop aangesloten, en tot onze verrassing blijkt in het clubgebouw draadloos internet van een bevriende buurman voorhanden te zijn. Mooi, dan kunnen de uitslagen en foto's straks meteen op de nieuwe website worden getoond. De deelnemers worden ingedeeld in tweetallen, waarbij we uiteraard zoeken naar aan elkaar gewaagde roeiers. Oja, dat betekent dat er mensen gaan winnen en prijzen zullen worden uitgereikt. Mmm, na een weekje vakantie heb ik daar niet meer aangedacht... Gelukkig voegt zich al snel een potentiële oplossing bij ons, na enig nadenken is André Vluggen gaarne bereid zich van deze taak te kwijten.

Dan is het tijd voor het verzorgen van een sfeervolle ambiance. De vlaggen worden gehesen dan wel vastgespijkerd, en de ergometers worden gepositioneerd. Als sfeerverhogende toevoeging wordt er tenslotte een skiff in visueel aantrekkelijke pose op het vlot gelegd. De deelnemers nemen plaats op de ergometers, en ziedaar de sfeer! Reeds na enkele staaltjes van brute kracht worden de ergometers met lijmklemmen aan het vlot bevestigd, bij wijze van finishing touch. 

In tegenstelling tot voorgaande edities doen er dit jaar veel jeugleden mee aan de OZEK. In de categorie Dames Jeugd was Maxime Haegens de snelste roeier met een tijd van 3 minuten en 53 seconden. In de categorie Heren Jeugd roeide Timo Sanders de snelste 1000 meter met een tijd van 3 minuten en 26 seconden. Bij de Heren was Paul Luttik de snelste roeier, hij roeide 2000 meter in 6 minuten en 32 seconden. Met deze prestatie bleek hij zijn titel ‘Zeeuwse Ergometerheld' te hebben geprolongeerd. Voor deze prijs worden de tijden omgerekend naar geslacht, leeftijd en gewicht.

Na de prijsuitreiking maken vele handen licht werk, en dan is het tijd voor een cooling-down. De ergometer wordt weer op de kruiwagen gehesen en wij beginnen aan onze tweede wandeling van deze dag...
Volgend jaar weer!

Edwin Louwerse en Johanna Aarnoutse, organisatie OZEK 2008